Macbook – laddare och MacOS

Kort information kring din lånedator.

Tekniklåneavtal från juni 2022
pdf-Crystal_Clear_mimetype_pdf.png

Laddare
Om din laddare går sönder till din MacBook Air på grund av slitage eller oaktsamhet så som en trasig kabel – då måste du själv införskaffa en ny enhet.

Modellen du behöver heter MagSafe 2 och du finner den hos teknikbutikerna vid exempelvis gågatan i centrala Uppsala – eller via de vanliga webbshopparna. Ju större watt-tal ju snabbare laddas din dator upp.

Priset varier från runt ~ 250.– upp till 750.– beroende på styrka.


MacOS
I nuläget gäller för skolans elever och personal operativsystemen MacOS Catalina 10.15, MacOS BigSur 11 eller MacOS Monterey 12.

MacOS 10 Catalina
Om du inte har installerat Catalina på din Mac gör det genom länken här nedan som öppnar AppStore. Koppla in strömmen i datorn, stäng av alla öppna program, klicka på länken MacOS Catalina 10.15. Installera. Tar ungefär en timme att uppgradera från äldre system som High Sierra eller Mojave.

MacOS 11 BigSur
Har du redan installerat BigSur så är steget med Catalina redan avklarat. Läs mer om BigSur installationen längre ner på den här sidan.

MacOS 12 Monterey är det senast släppta operativsystemet från Apple i oktober 2021. Det fungerar också att installera då FL Studio för ESM nu är uppdaterat och Sony har släppt nya drivrutiner under januari 2022 för ESE-elevernas tv-kameror.

Är du osäker och behöver hjälp kontakta IT-Stöd på skolan eller via ITSL.

Ordbehandling och liknande
Vi rekommenderar att fritt ladda ner Apples programserie med Pages, Numbers och Keynote. De tar liten plats och läser/skriver även filer från Microsoft. Apples program går även att använda direkt i webbläsaren via icloud.com

Du som elev har också via Skolportalen tillgång till Office365 med bland annat Word, Powerpoint och Excel. Där kan du använda dessa online i en webbläsare. Du kan även installera programmen i din dator, men de tar mycket större utrymme än Apples motsvarande program.

Spara som PDF
Samtliga program i en Mac kan spara dokumenten som PDF via menyn Arkiv > Skriv ut > PDF – Den finns alltid där som en knapp nere till vänster i skrivut-fönstret.

 

 

MacOS Big Sur och Monterey – nu kan vi uppdatera
Om man vill är det nu till sist okej att uppgradera till MacOS BigSur eller Monterey! Är det här för mycket text att gå igenom, be Jesper om hjälp så guidar han dig på skolan och förbereder din dator.

Uppdateringen är inte ett krav i nuläget, men den bör göras om man främst använder ett gammalt system som MacOS High Sierra eller MacOS Mojave. Använder man sig av MacOS Catalina (som till exempel åk 1 och 2 använder) är det inte bråttom att uppdatera, utan man kan vänta ytterligare, det är helt okej – och man kan sluta läsa här.

---
Uppdatera gärna hemma!
–– Installationen kan ta ca 1–2 timmar att genomföra.
–– Se till att ha strömmen inkopplad i datorn innan du startar processen.

–– Det måste finnas gott om utrymme innan du kan installera så; avinstallera gamla versioner av Photoshop, Illustrator, Indesign och så vidare. Gör det då via Adobe CC-programmet. Uppdatera sen till de senaste versionerna efter uppdateringen av MacOS.

–– Radera kanske även gamla spel i Steam/Epic/Origins innan uppgraderingen. Man kan även ta bort Garageband som tar plats, den går att installera om igen senare om man vill, den är gratis.

–– töm papperskorgen

---
Du hittar sen uppgraderingen till MacOS 11 Big Sur via;
https://apps.apple.com/se/app/macos-big-sur/id1526878132?mt=12
–– klicka på [Visa i Mac App Store]

---
Duggas provprogram Safeexam-browser 3 fungerar ännu inte för oss. Version 2.3 däremot fungerar okej. Har du installerat verision 3 – radera den först.

Ladda ner SafeExam 2.3 här, eller från deras webbsida. 
– dra och släpp sen programmet till mappen Apps på datorn (nytt namn nu på Program-mappen alltså). sourceforge safeexam 2.3

--
Efter uppgraderingen kan man uppdatera till nya Final cut pro, Logic pro samt Apple Motion via skolans egna Managed software update. Då måste man vara på skolan och inkopplad på Skolnet_dator – alltså inte Guest, eller Mobile-näten.

Uppdaterad: