Alumni – Tidigare elever och etablerade artister

Anton Tallroth

ESM16. El-/kontrabasist. Band som Noodles for my poodles, Lunar Veil, NOID. Vidareutbildad vid Lunnevads Folkhögskola med inriktning jazz, tidigare även studerat vid Sjöviks Folkhögskola.

Jag tycker att Estetiska var något av det bästa som hänt mig! Under mina tre år stormtrivdes jag! Skolan är fantastisk på det vis att många olika människor möts i musiken blandat med studierna! Ensemble, musikproduktion och andra musiklektioner gjorde det lättare för mig att lyckas i gymnasiet. Musiken gjorde så att jag blev mer taggad på skolan i allmänhet!

Uppsala estetiska gav mig ett perspektiv på musik som har stannat kvar i hela mitt liv! Vi fick spela jazz, fusion, pop, rock, vokalensemble, musikal och mycket mer! Variationen av musik gav en stor bredd som jag har stor användning av i musikaliska liv!

Efter min tid på Uppsala estetiska sökte jag till Sjöviks Folkhögskola i Dalarna. Där lärde jag mig mer om musikalisk variation och instrumentkännedom. Övergången från gymnasiet till folkhögskola blev väldigt jämn. Min musikkunskap från gymnasiet togs i bruk direkt på folkis vilket underlättade mina studier där. Mycket tack vare den musikaliska bredd jag fick!

Nu går jag snart ut mitt andra folkisår på Lunnevads Folkhögskola med inriktning jazz. Jag har precis sökt till Musikhögskolan (2021)! Min musikaliska karriär började med Estetiska, möjligheterna öppnas upp för eleven med hjälp av bra lärare som lyssnar aktivt på vad eleven har att säga!

/Anton

Lunar Veil      
Noodles for my poodles    

Linn Bohlin

ESM15. Artist, singer-songwriter. Vidareutbildar sig inom Show & Musikal, Markaryds Folkhögskola.


från musikalerna Grease och Carrie vid Reginateatern.

När jag skulle söka till gymnasiet så var jag sjukt skoltrött. Jag hade en period där jag nästan kände att jag inte ville plugga vidare alls. Men jag gick ändå omkring på öppethus på olika skolor och det var då jag stötte på Musiklinjen på Uppsala estetiska gymnasium. Den linjen var perfekt för mig då den kombinerade skolarbete med det som jag älskar mest, musiken.

Tiden på Uppsala estetiska är något jag håller kärt i hjärtat. Både för att lärarna var så himla bra men också för att jag fick vänner för livet.

Det var även på gymnasiet som jag upptäckte min passion för musikaler. Jag hade äran att vara med i både skolans uppsättning av Grease och Carrie och det var bland det roligaste jag någonsin har gjort. Det fick mig att inse att det var något som jag verkligen ville hålla på med.

Och nu studerar jag på Show och Musikallinje på Markaryds Folkhögskola. Jag stormtrivs här och möjligheten att plugga här hade nog inte hänt om jag inte hade fått en så bra grund på Uppsala estetiska.

/Linn


    

Musikal Hej! Hallå! Vadå? 13 februari 2021

Johan Hessel

ESM16. Gitarr och elgitarr. Studerar vid Musikhögskolan Ingesund, har även studerat vid Musiklinjen, Sjöviks folkhögskola

Under slutet av högstadiet tänkte jag: Vad vill jag göra efter studierna med mitt liv? Svaret blev klart: musik. När jag då besökte öppet hus till Uppsala estetiska gymnasium blev jag väldigt övertygad om vilken skola jag skulle söka till, då jag fick höra hur studierna fördelades 50/50 mellan musik och normala kurser där.

Som gitarrist blev jag lite osäker på om jag skulle välja akustisk gitarr eller elgitarr som instrument, men det spelade inte så stor roll, då det ena blev huvudinstrument och det andra biinstrument! Det gav mig så otroligt stor variation av genrer och speltekniker, så jag utvecklades OTROLIGT mycket.

Tillval av musikkurser på Estetiska gav mig mer kunskap om andra delar av musikvärlden, då jag kunde spela som gitarrist i orkestern för två musikaler, komponera klassisk musik genom Arrangering och Komposition samt uppleva studions liv under två läsår av Musikproduktion.

Mitt gymnasiearbete satsade jag så stort på och det gav mig en riktlinje inom musiken som jag idag följer. Jag skrev en EP (som jag inte släppt offentligt) med variation av genrer på fyra låtar.

Efter ett år på Musiklinjen i Sjöviks Folkhögskola befinner jag mig nu vid Musikhögskolan Ingesund, där jag studerar Musikproduktionsprogrammet under två läsår och lär mig massor om studiolivet, låtskrivande, musikbranschen, och mycket mer! Idag hade jag inte suttit här om jag struntade i att studera på Uppsala estetiska. Jag upplevde det som min bästa period av livet än så länge, då jag blev familje-nära med andra elever och fick en god vänskap med lärarna!

/Johan

Här är ett projekt från Ingesund. Jag står som ansvarig till typ alla digitala ljuden och gitarrerna!

Anna Jubro

ESM16. Pianist. Studerar Klassisk musik vid Birkagårdens folkhögskola i Stockholm. Har tidigare studerat musikteori vid Uppsala Universitet.Mina tre år på Uppsala estetiska gymnasium är utan tvekan bland de bästa jag varit med om och det är en tid jag längtar tillbaka till. 

Den familjära miljön i en mindre skola passade mig perfekt. Ända från första dagen kände jag mig varmt mottagen och det skapade en trygghet som hjälpte mig genom hela gymnasietiden. Alla är välkomna och blir accepterade precis som de är, utan någon press. Det gemensamma intresset skapar en så fin gemenskap där alla möts i musiken. Det finns en kontakt – till och med kompisrelation – mellan lärare och elever som jag tror är svår att få på andra gymnasieprogram. Lärarna brydde sig verkligen om oss elever och jag kände mig som en del av en enda stor musikfamilj.

Som klassisk pianist fick jag inte bara möjlighet att utveckla min musikalitet inom mitt solospelande utan även inom massa andra genrer och projekt. Jag spelade i pop/rockensembler, kompade sångare, sjöng i vokalensembler, spelade i musikalorkestern, lärde mig gitarr som biinstrument och mycket mer. Alla konserter jag fick uppträda på gjorde att jag kunde träna bort min scenskräck och jag fick en stor scenvana. Det finns inte heller någon press på att man måste vara på en viss nivå när man börjar – man får hjälp att utvecklas från den nivå man är på i sin egen takt.

Utbildningen ger dig en jättebra grund för vidare musikstudier, men också för studier inom andra områden då det ju är ett högskoleförberedande program. Precis som musiklärarna var lärarna i de andra skolämnena också väldigt bra och engagerade. Musikinriktningen är därför perfekt både för sig som vill göra dina drömmar om jobba inom musikbranchen möjligt, och för dig som är osäker på vad du vill göra men vill ha musiken som en del av din gymnasietid.

I mitt fall ledde utbildningen på Estetiska till fortsatta studier inom musik och jag går nu på Birkagårdens folkhögskolas Klassiska musiklinje, där jag förbereder mig inför att söka till musikhögskolan. Jag planerar för en framtid inom musikbranchen, och utan min tid på Estetiska tror jag inte att det hade varit möjligt.

Jag rekommenderar starkt alla musikintresserade att söka till Uppsala estetiska – du kommer inte att ångra dig!

/Anna

Philip Hjelmstedt

ESM17. Musikproducent, gitarrist – pop och metal. Pythagora, Skottsäker häst – och många andra projekt.Jag har länge varit gitarrist i metall-band men ställer mig nu själv framför micken och gör lite jazziga poplåtar med delar av rap i. Jag får inspiration av John Mayer, Loyle Carner, Tom Misch och annan mysig middags-musik med snygga ackord i. /Philip

  

Angelina Larsson-Auna

ESM17. Singer-songwriter. Gitarr, piano och digitalt musikskapande.

När jag började på Estetiskas musiklinje kände jag inte en enda person där. Jag hade en musiklinje i staden jag bodde i men den var inte lockande för mig och jag valde därför att pendla till Uppsala. Det gick från att inte ha känt någon på skolan – till att ha massvis med goda vänner och även ha starka band med lärarna. 

Mitt gymnasieval kunde inte ha varit bättre. Jag lärde mig mer än jag förväntade mig och viktigast av allt blev jag mig själv till det yttersta. Mitt huvudinstrument var piano och mitt biinstrument sång. Noter hade jag ingen koll på. Jag kunde spela de flesta låtar med ackord men melodier och klassiska stycken kunde jag inte ge mig an. Efter 3 år på Estetiska kunde jag inte bara läsa noter utan även spela efter dem. Det var något jag absolut inte hade trott när jag började. Men med de lärare jag hade var det omöjligt att inte utvecklas. De var de mest pedagogiska och snälla lärare jag någonsin haft. Usch vad jag gillade dem. 

Förutom att jag lärde mig allt om musikens grunder så lärde jag mig även att producera musik. Från att inte ha den blekaste vad en EQ och Compressor gör eller ens veta vad Logic är till att producera mina egna låtar som nu är släppta på Spotify är helt galet. Musikproduktionskursen som musiklinjen på Estetiska erbjuder lärde mig ovärdeliga grunder för musikproduktion och utan dem hade jag nog inte haft utgiven musik idag. Friheten för skapande i den kursen bidrog till att man kunde lära sig produktion på egen hand men att det alltid fanns någon att fråga när man fastnat. 

Aldrig hade jag känt mig tryggare och bekvämare i en skolmiljö som jag gjorde på Estetiska. Aldrig hade jag känt mig så accepterad. Aldrig tidigare hade jag varit så taggad på att gå till skolan. Vissa dagar ville jag knappt lämna skolan efter sista lektionen. Det var som ett andra hem.

/Angelina Larsson-Auna  

Leo Högberg

ESM16. Slagverkare, producent, kompositör, digitalt musikskapande. Band som Noodles for My Poodles, Lunar Veil, Total Stranger, Inzinnia, Dikena. Studerar Musik- och ljudproduktion vid Sigtuna folkhögskola och tidigare även vid Sjöviks folkhögskola.

Allay (solo)     
Lunar Veil 
     
Noodles for my poodles    

Beatrice Zilén

ESM16. Sång och Musikal. Studerar Allmän musiklära vid Uppsala universitet.

från musikalerna Carrie och Legally Blonde på Reginateatern i Uppsala.

  

 

Robert Ringblom

ESM16. Sång och Musikal. Vidare studier vid artistutbildningen, Musikteaterskolan i Bjärnum.

Uppdaterad: